Angående min avstängning från Twitter

Som vissa av er sett möttes jag under den tidiga morgonen av beskedet av att Twitter genomfört en permanent avstängning av mitt Twitter-konto. Jag har också förbjudits att skapa ett nytt konto. Twitter har inte motiverat avstängningen med något mer specifikt än att de ”efter noggrann granskning” kommit fram till att jag ”brutit mot Twitters regler”. Jag har dock oerhört svårt att se vilken regel jag skulle ha brutit mot och misstänker att nedstängningen snarare har med någon typ av organiserad massanmälningskampanj att göra (som vi sett drabba andra konton). Men jag vet inte. Jag har överklagat avstängningen (vilket i sig kändes lite märkligt, då jag inte känner till motiven bakom Twitters beslut).

Nedstängningen sker efter att jag under de senaste veckorna mötts av en minst sagt massiv troll-aktivitet samt, från mitt sätt att se det, även organiserade smutskastningskampanjer riktade mot min person. Detta har skett i form av Twitter-meddelanden, e-postmeddelanden, telefonsamtal men också fejkade hotellbokningar. Även om jag inte med någon säkerhet kan säga vad som ligger bakom Twitters agerande så är det svårt att inte se avstängningen i ljuset av detta. Det verkar råda lite förvirring kring om Twitter meddelat att jag blivit tillfälligt eller permanent avstängd. Det enda jag kan säga här är att Twitter meddelat mig att jag stängts av permanent även om jag noterar att de som använder svenska Twitter möts av en informationsskylt som säger att jag är tillfälligt avstängd. Jag vet inte något mer än detta. Jag hoppas att avstängningen kommer hävas.

Jag måste också säga att jag upplever avstängningen som olustig då det sker samtidigt som det pågår enorma desinformationskampanjer relaterade till Rysslands kriminella anfallskrig mot Ukraina. Jag upplever även avstängningen som olustig på grund av att den drabbar mig hårt personligen då jag i praktiken stoppas från att kunna nå ut i samhällsdebatten genom den plattform där jag under många år byggt upp en stor följsarskara. Twitters agerande, vad som än ligger bakom, har i praktiken belagt mig med munkavel. Jag noterar också att jag fått ett oerhört stöd i detta från personer över (nästan) hela det politiska spektret. Det värmer.

Join the Conversation

16 Comments

 1. Tack Victor! Kämpa på för att få avstängningen upphävt. Vi behöver dig!

 2. Detta är absurt och djupt obehagligt. Ditt engagemang och ditt tydliga ställningstagande mot rasism, fascism behövs. Hoppas du kan komma tillbaka. /Andersblues

 3. Väldigt märkligt. Vi har nog aldrig delat en åsikt, men du har trots det aldrig varit otrevlig att interagera med. Det ska du ha en eloge för! Hoppas du är tillbaks snart!

 4. Otroligt obehagligt minst sagt, även om vi diskuterat flitigt på sistone och inte varit helt överens så är det svårt att förstå vad det är du ska ha gjort dig skyldig till. Hoppas du får tillbaka kontot efter helgen.

 5. Oerhört konstigt! Följer dig och tycker du är klok och nyanserad. Du måste ju kunna få besked om varför?

 6. Som en av dem som tycker att du oftast har fel i dina ställningstaganden, vill jag säga att det är både oväntat och djupt obehagligt du råkat ut för censurhammaren. Alla vänner av det fria samhället måste hjälpas åt att långsiktigt motverka denna tystandekultur.

 7. Mycket märkligt. Hoppas att det blir tydligt vad det handlar om så småningom. Jag har länge uppskattat dig på twitter och i andra forum och hoppas att du snart är tillbaka!

 8. Hej Viktor, har uppskattat mycket att läsa dina tweets under konflikten. Hemskt att se hur ditt konto stängts ned, hur även västvärlden svarat med ökad censur. Hoppas du får kontot tillbaka.

 9. Så obehagligt att ditt konto har stängts bara sådär utan förvarning. Hoppas du får tillbaka det imorgon!
  Du behövs.

 10. Jösses, det låter ju väldigt obehagligt o skumt!!! Det är synd när man tappar sin publik. Jag gissar att Twitter, FB mfl kommer att kollapsa framöver, kanske bättre att bygga vidare på ngn annan plattform?! Håller tummen!!!

 11. Ingen ska behöva drabbas på detta sätt!
  Jag kommer att publicera din artikel på twitter för att, om möjligt, hjälpa dig få upprättelse.
  Allt stöd till dig!

Leave a comment

Leave a Reply