Centern rasar i miljötrovärdighet

I skuggan av fiaskot under klimattoppmötet i Köpenhamn borde miljöpolitik vara mer aktuellt än någonsin. Sanningen är dock att miljöfrågorna helt kommit i skymundan i valrörelsen samtidigt som Centerpartiet upplever en miljöpolitisk kris. Tjänar vissa partier helt enkelt på att miljöfrågorna göms undan?

På sjuttiotalet var Centerpartiet inte bara största borgerliga parti, med över 20 procent, utan även ett radikalt miljöparti som lockade väljare från vänster. Idag syftar Centerpartiets politik snarare på helt andra frågor än miljön och tidigare hjärtefrågor läggs åt sidan. Nu senast uppmärksammades att partiet  drivit och fått igenom en fördubbling av banavgifterna – vilket Trafikverket menar kommer leda till kraftiga prisökningar för tågresenärerna. Centerpartiet har alltså ändrat såväl sin transport- som energipolitik till fördel för  bilar och kärnkraft, helt i stäv med sina tidigare kärnväljare, men detta är inte det enda.

När miljöpartiets Maria Wetterstrand i söndags debatterade miljöpolitik med det Centerpartiets Maud Olofsson var vi många som hoppades att miljöfrågan ännu en gång skulle hamna på agendan. Centerpartiet uppmärksammas ofta som de borgerligas ”gröna” parti men frågan är om partiet inte, en gång för alla, lämnat miljöpolitiken bakom sig. Maud Olofsson kom till Agenda-studion med en stor ”I love RUT”-pin fastsatt på tröjan – och det var under hela debatten självklart att just miljöpolitik inte längre var hennes hjärtefråga. Olofsson ville helt enkelt inte fokusera på miljön i en miljödebatt – och hon var också tveksam när hon fick frågan om vilket parti som var bäst i miljöfrågor.

Nu är det inte bara jag som kommit att ifrågasätta Centerpartiets miljöengagemang. Naturskyddsföreningen kom nyligen med en rapport som visar att Centerpartiet rankas som tredje bästa miljöparti – bland de borgerliga(!). Förutom de rödgröna partierna rankas alltså även Folkpartiet och Kristdemokraterna före det ”gröna” Centerpartiet. Med detta facit i hand borde det kanske ha varit Jan Björklund som debatterade miljöpolitik med Maria Wetterstrand.

Det är kanske trots allt ingen slump att miljöfrågan kommit i skymundan i valrörelsen. Om den uppmärksammas riskerar nämligen Centerpartiet att halka ur riksdagen. Sedan fiaskot i Köpenhamn, som Reinfeldt ofta lyfter upp som ett exempel på hans miljökompetens, är frågan om Alliansen har någon som helst trovärdighet kvar i miljöfrågan.

Join the Conversation

4 Comments

  1. Hej!
   De rödgröna är endast för höjda banavgifter OM avgiftshöjningar också sker på transporter med fossila bränslen. Detta framgår tydligt i partiernas överenskommelse Rödgrön infrastruktur för jobb och klimat.
   Kostnader är alltså alltid relativa till varandra och det viktiga är att folk och företag skall ha råd med miljövänliga transporter. I Centerns och Alliansens förslag är så inte fallet.
   Citat från rödgrönas överenskommelse:

   En central princip i den rödgröna transportpolitiken är att det ska vara billigare att transportera
   personer och gods med liten klimatpåverkan än med stor. Vi rödgröna anser att politiken bör
   bidra till att förändra prisrelationen mellan olika transportalternativ till förmån för dem som
   ger lägst klimat- och miljöbelastning. Detta är en av anledningarna till att vi inför en
   kilometerskatt. Kilometerskatten förändrar prisrelationen till förmån för
   transportkombinationer där järnväg ingår. Kilometerskatten och andra ekonomiska styrmedel
   tillsammans med de kraftfulla investeringar i ökad bankapacitet och förbättrat underhåll på
   järnväg som vi föreslår innebär att vi kan acceptera en måttfull höjning av banavgifterna
   under planperioden.

Leave a comment

Leave a Reply