Varför högern går extremhögerns ärenden

Manifestationer där tiotusentals människor samlats för att markera mot högerextremism och rasism beskrivs som våldsmöten när den allt mer aggressiva högern går på offensiv i kölvattnet av Moderaternas och Sverigedemokraternas framgångar. Högerns strategi, som varit tydlig i flera månader, är att sakta omfamna det högerextrema Sverigedemokraterna samtidigt som Vänsterpartiet, den socialdemokratiska vänstern och det rödgröna samarbetet demoniseras. Detta görs med paradoxala utspel och PR-knep som sällan skådats i svensk, politisk, modern historia.

Den svenska politiska debatten har på bara ett par veckor förändrats tämligen radikalt genom att den tagit ett par ordentliga kliv åt höger. Situationen har inte minst skapats av det mycket svaga valresultatet för Socialdemokraterna samtidigt som två högerpartier blivit stärkta och därmed kunnat ta större utrymme i det offentliga och mediala utrymmet. Högerdebattörer och borgerliga politiker utnyttjar situationen genom att med olika utspel försöka demonisera framförallt Vänsterpartiet och dess partiledare Lars Ohly – men också det antirasistiska engagemang som kommit i gång i och med Sverigedemokraternas inträde i riksdagen.

I motsats till högerns omfamnande av extremhögern har tiotusentals människor de senaste veckorna samlats runt om i Sverige för att markera mot (Sverigedemokraternas) rasism och främlingsfientlighet. När biskopen Eva Brunne, i sin predikan vid riksdagens öppnande, hänvisade till dessa antirasistiska samlingar och markerade mot rasism stormade flertalet av de närvarande Sverigedemokraterna, med Jimmie Åkesson i spetsen, ut ur kyrkan. Reflexivt tog även borgerliga representanter avstånd från Sverigedemokraternas agerande, då dessa bröt mot god sed i kyrkan och i kungens närvaro etc., etc. När den värsta upprördheten lagt sig har dock flera borgerliga debattörer och politiker valt att kritisera biskopens predikan, med motiveringen att den hänvisat till vänsterextrema manifestationer och våld mot Sverigedemokraterna. Högerdebattören Dick Erixon skriver bland annat:

”Det råder ingen tvekan om att biskopen gav tummen upp åt de vänsterextremister som misshandlar sverigedemokrater och saboterar deras möten med stenkastning.” [2010-10-07]

Anklagelserna är självklart absurda, då demonstrationerna runt om i landet anordnats av såväl Ungmoderater som personer från Vänsterpartiets ungdomsförbund och samlat tiotusentals personer. Dessutom har demonstrationerna varit fredliga, men anklagelserna, som bygger på rena lögner och samtidigt demoniserar hela det folkliga engagemang mot extremhögern som väckts, tjänar syftet att demonisera Vänsterpartiet och all (vänster)kritik mot Sverigedemokraterna som inte tjänar högerns syften. Högern har också blivit provocerad av att flera demonstranter menat att främlingsfientligheten växter på grund av den borgerliga politik som lett till ökat utanförskap och större klassklyftor. Högern har därför inget egentligt intresse av att bemöta Sverigedemokraterna, som gynnas av att de får sin absurda förklaring av verkligheten bekräftad av högerdebattörerna. Tvärt om har borgerligheten i Sverigedemokraterna hittat en allierad i kampen mot det kommunistiska spöket – och i längden även socialdemokratin.

Syftet med att anamma Sverigedemokraternas och extremhögerns världsbild och problemformuleringar (även om de ibland diskuterar andra  mer ”moderata” lösningar) är alltså framförallt att försvaga vänstern. Detta är en situation som kommit att prägla hela Europa – och för att samhället inte helt ska uppslukas av högerextrema tolkningar måste vänstern ännu en gång komma med problemformuleringar som präglar hela samhällsdebatten. Bara så kan extremhögern marginaliseras.

Mer på samma ämne: Dror Feiler ; Gunnar Westin ; Roya

 

Join the Conversation

11 Comments

 1. Hmmm……….”Demonstrationerna har varit fredliga”……Stämmer det?
  Såvitt jag vet så har det gjorts ett stort antal polisingripanden eller….?

 2. Hej!
  Kul att du vill gå till en motoffensiv! Hoppas du tar upp bra faktabaserade logiska argument för din sak! Samt även argumenterar mot de bra faktabaserade logiska argumenten som dina meningsmotståndare har!
  Spännande läsning väntar 🙂

 3. Du skriver i meningen innan “Anklagelserna är självklart absurda, då demonstrationerna runt om i landet anordnats av såväl Ungmoderater som personer från Vänsterpartiets ungdomsförbund …..” ( är det någon garanti för att det inte kan förekomma våld??) och fortsätter i nästa mening “Dessutom har demonstrationerna varit fredliga” vilket gör det rätt självklart att du syftar på alla de demonstrationer som förekommit runt om i landet och som långt ifrån varit befriade från våldsinslag och medföljande polisingripanden. Eller tycker du att de varit det?

  1. Jätteprotesterna runt om i landet, efter Sverigedemokraternas inträde i riksdagen, har samlat tiotusentals personer. Bara i Stockholm har en bra bit över 10 000 personer samlats på Sergels torg vid två olika tillfällen. Demonstrationerna har som sagt anordnats av alltifrån privatpersoner, ungmoderater till Ung vänstrare och inga egentliga oroligheter har rapporterats. (Om någon i dessa demonstrationer inte skulle ha gjort sig skyldiga till något brott, vilket jag inte hört talas om, så är det i sig otroligt om man jämför vad som händer på stan en normal fredagskväll).

   När biskopen hävnisar till dessa jättedemonstrationer så menar exempelvis Dick Erixon att hon gett stöd till “de vänsterextremister som misshandlar sverigedemokrater och saboterar deras möten med stenkastning.” Den anklagelsen är absurd och det visar hur Sverigedemokraternas martyrroll reproduceras genom en ganska avancerad mytbildning, med rena lögner som grund.

 4. Några “egentliga oroligheter” ( men kanske oegentliga??) har inte “raporterats”. Inte rapporterats var då?

  Om du är intresserad av “rapportering” så kan du enkelt gå in på t ex youtube och få tillgång till ett stort antal videoupptagningar från våldsamma demonstationer med polisingripanden mot demonstranter på SD´s valmöten.
  ( Detta bortsett från “incidenter” som att en ( felaktigt) förmodad SDare blev knivhuggen av en person som kommit direkt från en demonstration ).

  Du verkar också benägen att jämställa t ex ett fylleslagsmål med politiskt grundat och riktat våld när du hänvisar till “vad som händer på stan en normal fredagskväll”.
  Mycket förvånande då du ju, åtminstone själv, verkar anse att du har någon form av politiska insikter.

  1. Ingen (varken jag eller biskopen) har hänvisat till (påstådda) störningar av SD:s torgmöten; eller till påstådda knivatacker. De jättedemonstrationer som hänvisats till har skett EFTER Sverigedemokraternas inträde i riksdagen – utan några sverigedemokratiska möten i närheten. Dessa demonstrationer har varit riktade mot rasism och främlingsfientlighet.

 5. Mmmm………..möjligt………..men det kanske också finns vissa som vill “underdriva” dem.

Leave a comment

Leave a Reply